Μόλις 80 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το κυκλαδίτικο νησί με τη μοναδική ομορφιά Σίφνος. Η Σίφνος, το νησί του κορυφαίου Έλληνα σεφ Νίκου Τσελεμεντέ, έχει μεγάλη παράδοση στη μαγειρική και στην αγγειοπλαστική ενώ φημίζεται για τα κεραμικά της, τα τυριά της (μανούρα και μυζήθρα), το εξαιρετικής ποιότητας μέλι (θυμαρίσιο), καθώς και τα υφαντά βαμβακερά.

 

Αν επισκεφτείτε το νησί μας Σεπτέμβριο θα έχετε τη χαρά εκτός των άλλων να απολαύσετε το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», όπου αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο συγκεντρώνονται και επιδεικνύουν τις παραδοσιακές τους συνταγές και γεύσεις. Όλο το χρόνο πάντως μπορείτε να γευτείτε τις διάσημες σιφνέικες συνταγές, μαστέλο και ρεβιθάδα ενώ η καπαροσαλάτα, οι ρεβιθοκεφτέδες, οι μελόπιτες, τα αμυγδαλωτά και τα παστέλια του νησιού θα σας εντυπωσιάσουν.

 

Στην αρχαιότητα το νησί διέθετε και μεταλλεία χρυσού και αργύρου καθώς και λατομεία «Σιφναίου Λίθου» από τα οποία κατασκευάζονταν περίφημα επιτραπέζια είδη όπως τα «σίφνια ποτήρια».

 

Οι σημαντικότερες παραλίες βρίσκονται στον Πλατύ Γιαλό, στο Γλυφό, στη Φασολού, στο Φάρο, στα Σεράλια (η παραλία του Κάστρου και το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου), στο Αποκοφτό, στα Βρουλίδια, στις Καμάρες και στο Βαθύ.

 

Τα χωριά της Σίφνου είναι η Απολλωνία (πρωτεύουσα από το 1836 που πήρε το όνομά της από τον θεό Απόλλωνα), Άνω Πετάλι, Εξάμπελα, Κάτω Πετάλι, Καταβατή, Αρτεμώνας (το μεγαλύτερο χωριό που πήρε το όνομά του από τη θεά Άρτεμη) και το Κάστρο. Στο Κάστρο λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο, ενώ στην είσοδό του βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο, στο χώρο του οποίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, διοργανώνονται σημαντικές εκθέσεις καλλιτεχνών.

 

Τα κύρια αξιοθέατά του νησιού περιλαμβάνουν το βενετικό χωριό Κάστρο που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού (δίπλα στον οικισμό βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων στην κορυφή ενός βράχου), τον Προφήτη Ηλία τον αψηλό, τον Άγιο Συμεών (με θέα προς τις Καμάρες), τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα, και το Μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής σκαρφαλωμένο στον βράχο (πολιούχος της Σίφνου).

 

Κατά τη θερινή περίοδο η Σίφνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου, καθημερινά με ταχύπλοα και με συμβατικά οχηματαγωγά πλοία. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα συμβατικά οχηματαγωγά πλοία είναι περίπου πέντε ώρες και με τα ταχύπλοα από 2,5-3,5 ώρες περίπου. Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Σύρος, Σαντορίνη, Άνδρος, Φολέγανδρος κ.α), καθώς και με την Κρήτη μέσου Μήλου.